9 Temmuz 2010 Cuma

Internetin evliliğe etkisi ....

Internet evliliklerin bitmesine neden oluyor mu?


Bana göre İNTERNET evlilikleri bitirmez ama sorunlu evliliklerin çok çabuk bitmesine yardımcı olur. Şöyle bir örnek düşünelim.

Erkek ve Kadın'ın çok mutlu bir evliliği olsun. Bir çok zamanlarını beraber geçirsinler. Zevkleri uyuşsun, yaşam tarzları ve yaşama bakış açıları uyuşsun. Beraber sinemaya gitmeyi, tatil yapmayı, sohbet etmeyi, içki içmeyi, sevişmeyi, dokunmayı sevsinler. Şimdi bu iki güzel insan sizce herhangi bir çöpçatan sitesine profil bırakırlar mı veya her hangi bir messenger, sohbet programı kullanarak geceleri sabahlara kadar sohbet ederler mi?

Yine aynı örneği düşünelim, evde sohbet yok, paylaşılan bir şey yok, dokunma yok, zora ki görev uğruna yapılan bir cinsellik var. Evde internet var, ikisinden biri yoğun kullanıyor, diğeri kullanmıyor veya biri olduğu zaman diğeri kullanmıyor veya iş yerlerinden kullanıyorlar. Bu mutsuzluğun nedeni ikisi de biliyor ama konuşmuyor veya çözüme doğru ilerlemiyorlar. Bu çiftlerden biri veya ikisi de profil bırakır mı, muhtemelen evet.

Şimdi, internete giren mutsuz bir insan ne yapar? Öncelikle sohbet edeceği birilerini arar. Anlatacağı, paylaşacağı. Burada erkek ve kadın biraz şekilsel farklılıklar yaşar. Kadın daha çok ilgi göreceği, eşinden duymadığı ama duymak istediği şeyleri yakalamak ister, cinsellik bir çoğunda belki daha alt kademededir. Erkek ise mutsuzluğunu daha çok cinsellik yoluyla aşmaya çabalar. Güzel bir kadınla yemek yemek, sohbet etmek, belki sevişmek. Ancak, çok ender de olsa daha uzun vadeli planlarla bir birliktelik.

Mutsuz bir birlikteliği olan bu iki insanın arayışlarına İnternet'te başlamaları, evliliklerin de sonu olur. Artık evliliği kurtarma yerine, her ikisi de birlikteliklerine değil de, arayış içinde oldukları alanda emek verirler, çabalarlar. Hele arayışlar karşılığını bulmuşsa, her ikisi de kaçış yolunu bulmuştur.

O zaman şu soru akla geliyor, neden bitirmiyorlar? Neden bu tarz arayışlar içindeler? İşte bence paradoks burada başlıyor. Belki en zoru bitirmek. Sonrası var çünkü, aile baskıları, çevre baskıları, varsa çocuk baskısı, ekonomik nedenler, kariyer ve bir çok neden. Nereye kadar böyle devam eder? Eşlerden birisinin hayatına ciddi bir birliktelik olduğu ana kadar. Genelde eğer kadın ekonomik özgürlüğünü kazanmışsa daha hızlı karar verebiliyor ama erkek son ana kadar direnmeye çabalıyor.

Sonuçta, bence sorunsuz demeyeceğim, her evlilikte, birlikte sorun vardır, minik sorunlu evliliklerde diyelim, internet asla sorun olmaz, ama sorunları çok olan ve emek verilemeyen evliliklerde bir kaçıştır. Farklı dünyaya adım atmaktır. Sanalda olsa birileri ile tanışmak, sohbet etmek, paylaşmaktır. Sanal veya Reel hiç bir farkı yok inanın, yaşayan için burası bir kaçış olduğuından kendini reel dünyadan soyutlar. Buraya bağımlı hale gelir. Eşi umurumda olmaz, yada sadece görevlerini yapar. Arkadaşım anlattı, evin hanımı eşi gittikten sonra girer ve akşam o gelene kadar netten ayrılmazmış, kendisini arkadaşlarından ve reel dünyadan tecrit edip, yaşamını bu dünyada geçirmeye başlamış. Sonunda da boşanmışlar.

Yaşadıklarımız için internet'i suçlamayı doğru bulmuyorum. İnternet bizlere sunulmuş bir nimet. Kullanmasını bilirsek, doğru kullanırsak, sonsuz bir kütüphane, sonsuz bir arkadaşlık ortamı. Ancak bir o kadarda tehlikeli ve gizemli. Siz fark etmeden sizi ele geçiriyor. Aklınız, fikriniz o oluyor. Sosyalleşmenizin en büyük düşmanı. Ayarında kullanabilmek önemli......

Sevgiler.