9 Temmuz 2010 Cuma

Kadınlar Gününde Kadınlarımıza ...

Bir takım günlerin hep yakıştırma olduğunu düşünürüm, örneğin; Sevgililer Günü, örneğin Anneler Günü, Anneler Gününe ayıp olmasın diye yaratılan Babalar Günü...


Kadınlar gününü ise biraz farklı bulurum, bu saydığım günler genelde insanları tüketime yönlendiren, sevgilinize, annenize, babanıza hediye alsanız bir türlü, almasanız bir türlü olan günlerdendir, mağazalar o güne süper indirimler yaparlar ve siz o günlere inanmasanız bile sanki ben inanmıyorum, saçma dediğinizde etrafınızda garipseneceğinizi düşünür ve alırsınız.

Kadınlar gününde ise farklı bir yön vardır, o gün gidip annenize veya sevgilinize bir çanta veya parfüm veya ne bileyim bir takı veya kıyafet almazsınız, onlar da zaten beklemez.

Evinde veya işinde çalışan kadınların günüdür o gün, o gün sadece anımsanmak isterler ve alacağınız olsa olsa bir çiçektir, zaten fazlasını yapmanız da anlamsız ve günün manasına ters olur.

Eğer sevgiliniz, eşiniz size o gün farklı bir şey aldıysa, hem de bunu kadınlar günü diye aldıysa, LÜTFEN kendisine sorun, neden dünya kadınlar günü kutlanıyor ve aldığı bu hediye ile ne demek istiyor?

Bugünün özelliği ne ? İsterseniz çok kısa ve tam doğru yansıtsın diye size Vikipedi'den kısaca aktarayım " 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. "

Evet, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hikayesi bu, yani bizler nasıl Uğur Mumcu'ları yitirdiğimizde hala o sokağa gidip karanfil bırakıyoruz, işte aldığımız her çiçek, karanfil, orada feci şekilde ölen 129 kadına armağan gidiyor, o kadınları anıyoruz ve siz kadınlarımıza ne kadar değer verdiğimizi göstermeye çabalıyoruz.

O yüzden bu emekçilerin kutladığı ve kutlandığı bir gündür.

Lütfen bunu diğer tüketimsel ve hediye beklentili günler gibi düşünmeyin, sevgiliniz size çiçek almayabilir, veya beklentilerinizi karşılamayabilir, bugün o beklentiler içinde olacağınız bir gün değil.

Bugün sizler de yani kadınlarımızın da birbirine karanfil vermesi gereken gündür, kutlaması da sadece erkekler tarafından değil, tüm insanlar adına, insanlık adına yapılması gereken bir gündür.

Bu vesileyle düm Dünya Kadınlarının gününü kutlarım.

Sevgilerimle,
Haluk
07.03.2010 21:15