10 Temmuz 2010 Cumartesi

Bangkok ve Pattaya

Sizlere söz verdiğim gibi Tayland gezim hakkında bir kaç bilgi vermek isterim. EKLEME : Düşündüğümden çok daha uzun bir yazı oldu arkadaşlar.


Öncelikle gezi 4 gün Bangkok 5 gün Pattayayı kapsayan ve FUJİ tur tarafından organize edilen bir turdu. Fiyat olarak 590+80 = 670 dolar ödedik (kartla 3 taksit).

Bu fiyata alan vergileri, uçak gidiş-dönüş bileti ve sabah kahvaltısı dahildi. Bangkoktaki aktiviteler içinse ayrıca 150 dolar (her şey dahil) öneriyorlardı, daha sonra bu tur rehberi ile pazarlık edilerek adam başına 80 dolara indirildi. Biz arkadaşlarla almadık tur rehberliğini ben üstlendim:)))

Bangkok biliyorsunuz Tayland ülkesinin başkenti, Pattaya ise Bangkokayaklaşık 2 saat mesafede, okyanus kenarında bir tatil & turizm beldesi.

Yani Bangkok İstanbulsa, Pattaya Taylandın Bodrumu.

İstanbul - Bangkok THY direk seferleri var ve uçuş yaklaşık 9 saat sürüyor. Biz Türkmenistan havayolları ile gittik ve Ashka Abat aktarmalı gittik.

Uçak geliş ve gidişte bir problem yaşanmadı. Servis tabi ki THY ile mukayese dahi edilemez. Yine de ödediğiniz paraya bakınca çok kötü olmadığını kabul etmek lazım.

Bangkok İstanbulun bir benzeri. Fakiri de var Zengini de. Bangkok aynen İngiltere gibi idare edilen parlamentosu olan ancak Kralın idare ettiği bir ülke.

Havaalanından indiğinizden tekrar bindiğiniz ana kadar tek bir mesaj her yerde dikkatinizi çekiyor. " GÜLÜMSEYEN İNSANLARIN ÜLKESİNE HOŞGELDİNİZ".

Ve bunu gerçekten yaşıyorsunuz. Herkes istisnasız gülümsüyor.

Tayland fakir bir ülke olduğu için Turizme çok ağırlık vermiş ve bu yönden çok gelişmiş durumda (sanayi yok,el sanatları en revaç iş).

Ucuz bir ülke olması ve doların çok değerli olması (bu arada para birimi BAHT. 1 dolar 40 Baht, yani bizim paramızla 1 BAHT 40.000.- TL)

burada her şeyi çok cazip hale getiriyor ve farkında olmadan küçük ve ucuz derken dünyanın parasını burada bırakıp gidiyorsunuz.

Belki bir kaç rakam versem mesela geçen seneki turizm gelirleri 15 milyar dolar civarında (Türkiyenin sanıyorum 5 milyar dolar).

Bangkok büyük gökdelenlerin olduğu bir kaç ana caddenin dışında genelde fakir bir görünüme sahip.Şehri ikiye bölen bir kanalları var.

Ve bu kanal etrafı evlerle dolu (resimler var). Burada o suda çamaşırını yıkayan da var, suya girip serinleyen de.

Bangkok veya Taylandda bizim arkadaşlarımızın da sanırım tüm turistlerin de rahatsız olduğu en başta gelen şey tahmin edeceğiniz gibi pislik değil:))  evet KOKU.İnanılmaz bir koku var bu kokunun ana malzemesi GINGER yani bizim ZERCEFİL dediğimiz baharat.Hemen hemen her yerde ve her yemekte bunu kullanıyorlar  ve bir çok kişi kolaylıkla alışamıyor o yüzden de bence çok lezzetli olan Tai yemeklerinden bir çok kişi yemeden gitmiştir. Sokakta gördükleriniz de genelde balık ama böceklerin de pişirildiğini görenler varmış, ben görmedim. Öyle kedi eti, köpek eti falan yenildiğini ben hiç görmedim ama başka yerlerde vardır belki:)))

En çok turist çeken ve gezilen yerlerin başında WAT lar geliyor bizimcamilerimiz yani. Tayland halkının büyük bölümü BUDHA dinine inanıyor.Budistler yani ve Budha  dini insanları üzmeyi yasakladığı için, kimseyi üzmemeye özen gösteriyorlar, çünkü dini inanışlarına göre bu dünyada insanları üzenler öbür dünyada çok ceza görecekler.

Gülümseyen insanlar dünyası derken de buna dayandırıyorlar. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bir Avrupalı dünyanın hiç bir yerinde SAYGI ve SEVGİYİ buradan daha fazla göremez. Neredeyse turist KUTSAL mantığındalar.

Watlar ise tek kelime ile muhteşem. Hele kralın önceden oturduğu saray inanılmaz (bazı resimler ekledim). Bir çoğunda devasa altın Budha heykelleri mevcut.

Oymacılık, seramik, yağlı boya, vs ne ararsanız var ve inanamayacağınız bir işçilik mevcut watlarda. EN pahalı gezi saray gezisi 200 baht. Watlar ise 20 ile 100 baht arasında değişiyor (fiyata örnek olsun bir şaşal su -küçük- 10 baht) ve o sarayı ve watları inanırmısınız günde binlerce insan geziyor.

İklim bizim gittiğimiz dönem için Musondu yani onlara göre kıştı. Ancak hava sıcaklığı 35derecenin altına hiç düşmedi. Okyanus ve havuza girme şansı sürekli vardı.

Şort dışında bir şey giymek mümkün değildi. Bu dönem böyleyse yazı tahmin etmeniz zor değil sanırım. Yani Temmuz ve Ağustos Tayland için hiç ama hiç uygun bir zaman değil:))))Aslında ben daha önceki seyahatlerimde yağmura denk gelmiştim ama biz oradayken hiç yağmadı.

Alışveriş ise inanılmaz bir dünyaya götürüyor sizleri. Ucuz ve kaliteli hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Emitasyon saatler, takılar, yarı değerli taşlardan takılar, ev bibloları, ipek kravat, şal, baş örtüsü, eşarp, masa örtüsü, tütsü, tshirt, CD yani kısaca ne ararsanız var ve çok ucuz.(birkaç örnek..ipek kravat 100 baht, bir bira da 100 baht, emitasyon saatler 200 - 400 baht arası, kaliteye göre değişiyor). Ancak bizim bit pazarı mantığında kurulan hafta sonu pazarlarında Bangkok  içinde alabileceğiniz her şeyi yarı fiyatına alabilirsiniz. Örneğin bir ipek masa örtüsü Bangkok içinde 200 baht ise, pazarda 75-120 arası bir fiyata alabiliyorsunuz.

Tayland bir Pazarlıklar ülkesi. Sadece bizim Akmerkez, Profilo tarzı yerlerde pazarlık yok. Onun dışında her şey için pazarlık yapabilirsiniz. Onlar da uyanık sizde kim  kazanacak derseniz. Onlar 300 der ve siz bunu 150 ye alırsanız onlar kazanmış demektir:))) 4te 1 5te 1 den başlamanız şart. Bir örnek yine, ben duvarıma  bir pano aldım adam 4.500 bahtdan başladı ben 500 bahtdan ve sonun da ben 1000 bahta aldım ama içim rahat değildi hala:))))

Ulaşım tam bir rezalet, İstanbuldan şikayet eden bir de orayı görmeli. O yüzden TUKTUK adını verdikleri bir mobileti kullanıyorlar ulaşım için turistler ve kendileri. Arkası tamamen açık olduğu için sağa sola giderken görebiliyorsunuz. Ancak bu seyahatimde gördüm ki tuktuklar işin suyunu çıkarmış:)))

Turistik dükkanlar tuktukların getirdiği her müşteri için onlara benzin kuponu verdiğinden sizi gideceğiniz yere kadar 2 3dükkana sokmak istiyorlar.

İlk defasında cazip geliyor ama sonra her tuktuk da bunun aynısı çekilmiyor. Bu sefer biz ağırlıklı olarak taksi kullandık, klimalı buz gibi taksiler taksimetre açıyor.

Açılış 35 baht, sonra her km için 2 baht ödüyorsunuz. Yani Bangkokta turistlerin gidebileceği en uzak iki mesafe arası taksi ile 100 bahtı geçmez.

Neden bu kadar ucuz olduğunu sorarsanız benzin çok ucuz, litresi 15 baht, yani arabanızı neredeyse 600 700 bahta full doldurabiliyorsunuz.

Tuktuklar sizi hızlı getirip götürsünler diye arabaların giremediği yollar yapmışlar, tuktuklar sizi oralardan geçiriyor.

Yemekleri yine benim için lezzetli idi (daha önceden de yediğim için) ancak birçok arkadaş yiyemedi.Bunun yanında Mcdonaldstan tutunda Burger King,

KFC,Pizza Hut ne ararsanız var.Meyve olarak ta bol bol karpuz ve ananas yeme şansınız, Hindistan cevizi sütü içme şansınız var. Deniz ürünleri çok bol. Devasa JUMBO karidesler (resim var) istakozlar her yerde dolu. Bunun yanında türk mutfağı yok ama hemen hemen her ülkenin lokantası var. Meksika restoranı tavsiye edilir:))))

Pattayadada hemen hemen aynı şeyler tek fark muhteşem bir fil gösterisi (gittik) ve kaplan çiftliği (gidemedik) ve timsah çiftliği (benzerini gördük) burada muhteşem.

Onlarca irili ufaklı fillerin yaptıkları şeyleri anlatmak mümkün değil, nasıl eğitildiklerini görmeniz lazım:)) Neler yapıyorlar, futbol oynamaktan tutun da masaja kadar.

Bunların hepsini ve hayvanat bahçesini ve çiçek bahçelerini görmeniz için 450 baht ödüyorsunuz. Ama yaklaşık yarım gününüzü dolduruyor.

Masaj ise harikulade bir olay: Ayak ve Vücut masajı yapıyorlar. Birde jakuzili falan rahatlatma masajı var ama o konumuz dışı:))) Ayak masajı yaklaşık 200 baht ve 1,5 saat sürüyor, vücut masajı ise rakamlar değişmekle birlikte ortalama 1 saati 400 baht civarı ve genellikle bayanlar yapıyor:)

Tayland ve Bangkok ve Pattaya deyince tabi insanların aklına SEXde geliyor.Evet SEX buranın en önemli gelir kaynağı. Fuhuşun bu kadar aleni yapıldığı bir başka yer var mı ben bilmiyorum. Burada AYIP yok. Aklınıza gelen her şeyi görebilme şansınız var ve bunları görmeniz için bir para ödemeniz gerekmiyor.

Bir kere kadın burada inanılmaz çok ve ucuz. Ben hep onu söylemişimdir. Avrupalı bir kadının kendini kötü hissedebileceği tayland dışında bir ülke var mı bilmiyorum inanın. Normal ve normalin üstünde bir güzelliğe sahipseniz bile burada ilgi çekebilmeniz özellikle avrupalı erkekler için neredeyse olanaksız.

Burada sex ayıp değil. Sokakta bile sevişebilirsiniz. Özellikle Pattayada yaşı 30 ile 70 arasında değişen turist erkeklerin yanında bir ve birden fazla thai kız görebilirsiniz.

Dedem yaşında insanların kucaklarında gencecik kızlar görebilirsiniz. Sex turizmi öyle aşmış ki, sokakta sizi içeriye davet eden her türlü sex showlara girebilirsiniz.

Giriş için ödeyeceğiniz miktar kişi başına 200 baht ve bir bira içiyorsunuz. Sonra her bira 100 baht. Sex turizminin ülkeye girdisi inanılmaz boyutlarda.

Avrupa ülkelerinde belli bir alana toplanmış olan RED LIGHT DISTRICT (Kırmızı ışıklı bölgeler) burada aklınızın alamayacağı kadar çok ve hepsi hınca hınç kız dolu.

Yani Pattaya benim tahminim erkek başına 15 20 kız düşen bir yer,o yüzden adına MAN ISLAND - Erkek adası diyorlar. Sonuçta uçakta dönerken bütün kadınların söylediği ortak şey KADINDAN ve KADIN GÖRMEKTEN BIKTIK ve tabi duygusal anlamda da KADININ DEĞERİNİN OLMAMASI. Ancak seks bu ülke vatandaşları için bir ayıp değil.

Bıraktırmaya çalıştıkları her dolar ülkeyi kalkındırıyor ve bunu ahlak ile bağdaştırmıyorlar. Bize ters geliyor belki ama buda onların inanışı.

Üstüne üstlük bu sexi profesyonel showlara dökmüş kadınlar burada çok saygı görüyor.

Neyse amma abarttım dimi:)))))) Bilmiyorum başından sonuna kadar okuyan var mı ama kısaca deyip uzattıkça uzattığım bir mail oldu. Biraz ukalaca gelebilir size ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Avrupa ve Amerika da bir çok ülke ve eyaleti gördüm, inanın hemen hemen hepsi birbirine benziyor.

Sokağın daha iyisi veya kötüsü, müzeler, deniz, alış veriş merkezleri, vs ama uzak doğuyu ve bence TAYLANDI mutlaka görmelisiniz. Kültüründen tutun da eğlencesine kadar o kadar farklı ve inanılmaz bir ülke ki,ha bir daha gidersiniz gitmezsiniz, ama mutlaka görmelisiniz. Avrupanın bütün ülkelerini görmüş olsanız Amerika

Kanadayı gezmiş olsanız dahi Uzak Doğu çok ama çok egzotik bir ülke.

Kıskanç bayanların sevgilileri ile gitmemelerini öneririm. Erkek arkadaşınız sevgiliniz veya kocanız Taylanda gidiyorsa bence verin eline bir kutu prezervatif ve  gönderin ve aklınız da onda kalmasın. Ben bir erkek olarak Taylanda gidip yaramazlık yapmadan geldim diyen bir erkeğe biraz şüphe ile bakarım:))))

Bayan arkadaşlar ise gitsinler ama sakın ha orada yakışıklı thai erkeği veya turistle tanışırım diye beklentiyle gitmesinler. Mutlaka arada sırada denk gelir ama  her gece otellerine yalnız dönebileceklerini akıllarının bir köşesine yazsınlar. Bunun dışında geçirecekleri zamanı ve anları bir başka ülkede
yaşamaları olanaksız diyorum:)))))))

Beni sabırla okuyan arkadaşlara teşekkürler. Okuyamayanlar içinse haklılar, ama Tayland tarafına gidecekler varsa biraz yardımı olur diye düşündüm.

Sevgilerimle,
Haluk