14 Temmuz 2010 Çarşamba

Hala bu kadar yabancı neden transfer ederiz.......

Konum FUTBOL.

Sonuçta Futbol artık bir spor olayından çıktı, bir endüstri oldu, yapılan milyon dolarlık, euroluk transferlerin karşılığında, staddaki kombine kart satışları, forma ve aksesuar satışları, cep telefonları derken, konu futboldan öte harca ve kazana döndü.

Geçtiğimiz senelerde onlarca yabancı futbolcu transfer edildi, hem dört büyükler, hem Turkcell ligindeki diğer takımlar, hem de Bank Asya Liginde yer alan bir çok takım. Adlarını dahi duymadığımız futbolculara milyonlarca döviz akıtarak Türkiye'ye getirdiler. Sonuç ne oldu, şimdiye kadar bence SIFIR. Bu futbolcular yüzünden oynayamayan gençler, altypıya yapılan yatırımların karşılığının alınamaması ve hayal kırıklığına uğrayan taraftarlar.

Şu bir gerçek ki, yurt dışından ülkenize transfer ettiğiniz ve bu kadar çok para verdiğiniz oyuncular gerçekten özenle seçilmeli. Aldığınız oyuncunun sizin takımınızda oynayabilmesi lazım ki verdiğiniz paraya değsin. Stada seyirci çekmek için veya kombine satmak için veya forma ve aksesuar satmak için getirttiğiniz yıldız oyuncular verilen bu paraları hak etmeli.

İyi oyuncular  gelmedi mi, geldi tamam, hakkını verenlerde oldu ama genele bakarsanız, son derece başarısız bir ülkeyiz. Verdiğimiz ile aldığımız arasında uçurum var. Şimdiye kadar yurt dışından gelen ve takımına gerçekten çok faydalı olan kaç tane yabancı oyuncu sayabilirsiniz? Gerçek anlamda saysanız inanın iki elinizin parmağını geçmez. Bir Alex, Bir Hagi kaç tane geldi. Üstelik görüldü ki futbol hala yürekle oynanıyor. Anımsayın, geçtiğimiz yıllarda yabancısı olmadan son altı maçını kazanan Galatasaray'lı futbolcuların para bile alamadıkları zamanı, anımsayın bu seneyi, Bursaspor'un takım oyununu. demek ki para ile olmuyor bu işler. Bunun da ötesinde Dünyada gol atmadığı stad kalmayan hem kendi takımını, hem milli takımı sırtlayan Hakan Şükür gibi futbolculara da yapmadığımız kalmadı. O kadar emek verdiği Galatasaray bile bir jübile yapmadı bu futbolcuya ki bir Galatasaray'lı olarak asla affetmeyeceğim bir durumdur.

Son üç dört senedir bütün takımlar yabancı oyun seçimlerinde hatalı, getirilen oyuncular ile bir yere gidilemiyor, hala transferin gözdeleri Sercan, Okan, Volkan, vs  yani Türk oyuncular ama gelin görün ki üç büyükler hala bildiklerinden vaz geçmiyor. Hala manşetlerde bilmem kim için Galatasaray ve Fenerbahçe kapıştı, Fenerbahçe Galatasaray'ı eli boş gönderdi, vs tarzı haberler.

Takımları gaza getirmeyi çok seviyoruz. Bunun da ötesinde her gün gazetelerde en az 10 futbolcudan bahsediyoruz, kasetten seyredildi ve çok beğenildi diyerek oyuncu alıyoruz.

Arsen Wenger, tamamen 20 yaş altı ve üstü gençlerden bir Arsenal yarattı. Şampiyon olamadılar ama üstlerde yer aldılar. Onlara güvendi. 70 milyonluk Türkiye'de futbol bu kadar sevilirken, çıkarrtığımı üç beş oyuncu ile neredeyse sevinçten bayılacağız. Bir Arda'dan bahsediyoruz, belki bir kaç gençten daha.

Türkiye Milli takımına bakıyoruz, senelerdir bir adım ileri gidememiş, onda bile kendi hocalarımıza güvenmeyip dışarıdan hoca getirmişiz. Futbolun bu kadar sevildiği bir ülkede, neredeyse her erkek çocuğun minicik yaşından beri sokak aralarında taştan kale yapıp oynadığı bir ülkede hala biz dünyanın paralarını verip yabancı oyuncuları getirmeye çabalıyoruz.

Ben bu olaya çok üzülüyorum, hem harcadığımız dövize, hem de sonrasında o parayı bizden alabilmek için çırpınan yönetcilerin durumuna. Madem kullanmayacaksınız neden altyapı hizmetlerini tutuyorsunuz. Madem oradan eleman almayacaksınız, oynatmayacaksınız, neden bu çocukları ümitlendiriyorsunuz?

Sevgilerimle
Haluk
14.07.2010 14:15