10 Temmuz 2010 Cumartesi

Araf ve Riverworld filmi üstüne ...

Araf...


Önce Araf'ın bir tanımını yapmak lazım, en tarafsız ve bilgi dolu olarak gördüğüm Vikipedi'ye başvuruyorum ve ARAF şöyle tanımlanıyor Vikipedi'de....

Araf, bazı din ve inançların ahiret kavramlarında yer alan, kötüler ve iyilerin nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan yer, çoğunlukla dağ. İslam dininde bu kavramın adı Araftır. Diğer dinlerdeki benzer yerler için de Türkçe'de anlam ve kullanımının oturmuş olması sebebiyle, bu adın kullanıldığı olur. Her inançta Araf anlayışı farklıdır.

İslam dininde Araf, cennet ile cehennem arasındaki tepenin adıdır.Günah ve sevapları eşit olduğundan cennet ya da cehenneme giremeyenlerin bekletildikleri yer olarak bilinen Araf'ın İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'daki tasfiri şöyledir: "46- İki taraf arasında bir engel ve burçlar (A'raf) üstünde hepsini yüzlerinden tanıyan adamlar vardır. Cennete gireceklere: 'Selam size' derler, ki bunlar, henüz girmeyen fakat (girmeyi) 'şiddetle arzu edip umanlardır.'

Bu tanımı okuduktan sonra size bir de RIVERWORLD filminden bahsedeyim, aslında bir minik dizi. 2 bölüm, bir patlamanın ardından ölen filmin kahramanları yeniden hayata dönerler, ancak değişik zamanlarda ölen bir çok kişi de gelmektedir, bu yer de hem meleklerin, hem şeytanların kontrolü altındadır.

Filmi seyrederken oldukça fantastik çekimlere de gözünüz takılacak, ancak benim değinmek istediğim her kimse bu yaratıcı oldukça değişik bir konuya değişmiş, belki bugüne kadar benzer bir film seyretmediğimden, konu ARAF olunca da hani yukarıda bahsedildiği gibi Cennet ve Cehennem arası bir yer, oldukça ilginçleşiyor. Mesela; burada hiç yaşlı yok, çocuk yok, ölenler bir süre sonra tekrar geri dönüyor.

Bence oldukça ilginç bir film, seyredin derim :)

Keyifli seyirler,
Haluk