10 Temmuz 2010 Cumartesi

Tunus

Tunus tatilim hakkinda cok sey yazmayacagim, genelde Tunus'u anlatmaya calisacagim. Hepimizin kabul ettigi gibi tatil bir beklenti yumagi. Kimi eglence, kimi dinlence,kimi degisiklik, kimi yaz aski gibi bir suru degisik nedenle tatile cikiyor. O yuzden benim Tunus icin yazdigim seyler lutfen kisisel gorusum olarak ele alinsin, sonra Tunus'a gidip bak senin dedigin gibi cikmadi demeyin lutfen:))))


TUNUS icin soyleyecegim ilk sey su olacak. Lutfen ukalalik olarak algilamayin ama dunyanin bir cok ulkesini gordum, Avrupa, Amerika, Uzak Dogu, Orta Dogu ve Azerbaycan...Azerbaycan dahil hayatimda Ingilizcenin 3. hatta bazen 4.seviyeye dustugu baska bir ulke gormedim ben. Tunus'un zamaninda Fransiz somurgesi olmasi ve Libya/Ceazyir'in arasinda kalmasina ragmen hic bir ic/dis savas yasamadigi icin Fransizlarla olan dostlugu yuzunden sokakta ki en kucuk cocuk bile catir catir Fransizca konsurken siz ingilizce sakisaniz bile pek bir fayda etmiyor. Sonra Almanca ve Italyanca tabi, eh arada cok ender de olsa ingilizce bilen cikiyor.

Bunun yaninda beni sasirtan ikinci nokta Tunus'un modernligi oldu. Ben HAMMAMED sehrindeydim,bizim Bodrumvari bir yer. Hadi dedim burasi turistik,cok yabanci geliyor belki ondan, ama Tunus'un baskentide Tunus ve Hammamed'e 30-40dk mesafede. Orayi da bir gun gezdim, ve gordugum su. Tunus kadini neredeyse bizden daha modern. Resmen gozlemledigim icin soyleyebiliyorumki neredeyse hic TURBANliya rastlamadim, erkekleri bizim gibi, genc kizlari aynen bizim genc kizlarimiz gibi, burada moda neyse, oradada o gecerli, ha tabi bizde ki kadar dekolte almis basini gitmemis ama en azindan Turban olayi neredeyse yok, carsaf (ozur dileyerek ben onlara karabocek diyorum) hic gormedim.

Neyse Hammamed bizim Bodrumvari bir yer. Eglence almis basini gidiyor.Denize sifir onlarca 2-5 yildiz hoteller. Havasi ayni burasi gibi, gunduz 30-40 derece,gece serin. Yemekler bir cok yerde bizim tarzimiza benziyor. Otelde veya disarida yemek sorunu yasamiyorsunuz. Para birimleri DINAR ve Milim. Bizim Lira ve Kurus gibi. 1 Dinar yaklasik 1 Milyon TL gibi. Eglence yerleri gece 00.00 da hareketleniyor ve 04:00'e kadar suruyor.Hani belki gidenleriniz olabilir diye guzelk sirasina gore (kendimce soyliyeyim:)) Ben en cok Manhattan'i begendim. 10 Dinar giris (bir icki aliyorsunuz), laser ve isik gosterileriyle cok hos bir disco, gunun sevilen sarkilarini caliyor. Sonra Callypso, o da 10 Dinar, biraz farkli bir atmosfer ve clubber tarz caliyor (elektronik muzik), en cok ragbet goren yerlerden birisi ise LATINO, ucretsiz giris. Cok kalabalik oluyor ve acik hava, %90 turist dolu oluyor.Bunun disinda Galaxy disco ve British Bar da ziyaret edilebilecek yerler arasinda.

Ulasim genelde taksiler ile.Kaldiginiz otele gore degisebilir, gece tarifesine 21:00'de geciyorlar. Baslangic olarak gece 465 milim (1 Dinar= 1000 milim). Ancak gece Hammamed'in bir ucundan diger ucu maksimum 10Dinar yaziyor. Yani taksi kullanmaktan cekinmeyin.

Tunus cok guvenli bir yer, her saat de etrafta polis gorebiliyorsunuz ve gelirlerinin buyuk bolumununun turizmden kaynaklandiginin bilincindeler. O yuzden gercekten el ustunde tutuluyorsunuz. Gecenin her saatinde sokakta yuruyen, gezen tek veya gurup kizli erkekli turistler ile karsilasmaniz mumkun. Guvenlik konusu otellerdede ayni. Plajda denize giderken cantam ne olur diye dusunmeniz gerekmiyor.

Alis verisler genelde bizdeki Kapaliarsi matiginda MEDINA'LAR var. Aman sakin pazarlik etmeyi ihmal etmeyin. 100 Dinar fiyat bicilen bir seyi kararli bir pazarlikla 15 20 Dinara alabilirsiniz. Yarisina aldiysaniz sevinmeyin:)))

Tunus halki Turk insanini pek tanimiyor, Selamin Aleykum deyip musluman oldugunuzu soyleyince hersey farklilasiyor. O yuzden size bakip ta Turkmusun sorusunu beklemeyin. Cunku sadece bayramlar da yogun bir turk akinina ugruyorlar. Yogun olarak turusitler tahmin edebileceginiz gibi Fransizlar ve sonra Ruslar. Sonra Almanlar ve Italyanlar. Dilenci bile fransizca dileniyor:))) Bu arada sevgili rehberimiz Didem'in soyledigine gore okur yazar orani %80 olan bir ulke.

Deniz muhtesem, kocaman ve upuzun bir sahil ve tertemiz ve cakil tassiz bir kum ve deniz. Kumu inanilmaz gercekten. Ve deniz suyu neredeyse ilik diyecegim. Ancak cok tuzlu, gozu acik dalanlara duyurulur:)))

Gece hayati dedigim gibi cok hareketli, 1 bira 2,5-3 Dinar (3 Milyon), yerli ickileri Bhogua dedikleri tekila-votka arasi sert bir icki(2,5 Dinar), tadini herkesin sevecegini sanmiyorum, ama denenebilir. Ben begendim mesela. Otelde ve disarda MAKALENKA dedikleri bizim lokmaya benzeyen bir hamur isi satiyorlar, tek farki disi toz sekerli, tadi guzel. Bu arada kola 1,5 dinar, bir buyuk su ise 700 milim - 1 dinar civari.

Casinolara pasaportunuzla gidiyorsunuz. Bir kere kayit yapildiktan sonra tekrar pasaport sormuyorlar. Her turlu makine ve canli oyun mevcut. Rulet masalari 2,5 Dinar'dan basliyor (meraklisina bilgi olsun:))))).

Tunusa giderseniz deveye mutlaka binin:))) en keyifli seyahetlerden biri, 20-30 dinar arasi bir sey aliyorlar sizden ve yaklasik 2 saat Hammamed'in arka sokaklarinda geziyosunuz. Bu arada otellerde fiyatlar farkli olabilir ama sevenler icin en azindan ben kaldigim otelde ki fiyatlari vereyim, Parasailing 20 dinar (10 dk suruyor), hamburger-muz tarzi seyler adambasi 10 Dinar.

Son olarak ben INTERMED acentasi ile gittim, tek olarak gittigim icin tek oda fiyat farki dahil, Tunus alan vergileri dahil, 1 hafta, ucak-yarim pansiyon, 3 yildiz otel (FOURATTI otelde kaldim) hersey dahil 745 Milyon odedim. Saniyorum normali kisi basi 550 milyon civari. Yani bizde ki ucuk rakamlara bakinca son derece cazip. Tunus Havayollarinin tarifeli seferleri ile gidiyorsunuz dolayisiyla gidememe, iptal diye bir sey soz konusu degil. Orada sizi rehberiniz karsiliyor. Tunus Kartaca havalimani ile

Hammamed arasi yaklasik 45 dk suruyor. Rehberiniz her gun sizi mutlaka ziyaret ediyor, bilgi veriyor ve katilabiceginiz turlari isteginize gore ayarliyor.

BU ARADA SEVGILI REHBERIM DIDEMCIGE VE INTERMEDE BURADA TESEKKUR EDIYORUM.

Buradan bir paket tur programi ile gitmiyorsunuz, dolayisiyla kendiniz de gezebilirsiniz. Ben baskenti kendim gezdim.Hammamed'den Tunus'a dolmuslar ile adam basi 3 Dinar vererek gidebilirsiniz.Kaldigim otel 3 yildiz bir otel, yesillikler icinde, denize sifir, 2acik,1 kapali yuzme havuzu olan guzel bir tesis. Odalar son derece buyuk ve kullanisli ve en onemlisi tertemiz. Kahvaltisi zayif (giderseniz vepeynir sizin vazgecilmesse mutlaka yaninizda goturun) ama aksam yemekleri gayet guzel, az cesit ama doyurucu, hergun balik/et/tavuk var, salata, meyve idare eder. Hammamed'de cok sivrisinek var demelerine karsilik ben kaldigim otelde hic gormedim, aldigim ilaclarin hepsi hic kullanilmadan geri geldi.Bu arada odalarda klima var, televizyon ve minibar yok. Sicak su gibi bir sorun da yok.

Biraz uzun oldu ama en azindan umarim gitmeyi dusununlere biraz bilgi verebilmisimdir. ben Tunus'u ve Hammamed'i cok sevdim, en azindan el ustunde tutulmak ve buraya gore cok daha ucuz bir tatil yapmak isteyenler icin guzel bir ulke. Ozellikle erkek arkadaslarimin muhtemelen karsilastigi Damsiz bir yerde eglenememek kaygisi burada yok, insanlar keyifli, guleryuzlu, kimse sizi kaziklamaya kalkmiyor. Tabi en basta dedigim gibi bu beklentilerile ilgili, sonucta cok zengin bir ulke degil, bir suru sorun veya sikinti olabilir ama beklentiniz onemli, yuksekse 5 yildizli bir otelde de bunlari bulamayabilirsiniz. Ama hani biraz eglence biraz deniz/kum/gunes/havuz/dinlenceyse bunlar var ve inanin bunlari kazanmak icin aman sakin ille 5 yildizli otelleri tercih etmeyin, 3 yildiz isinizi rahat rahat gorur.

Bu arada Tunus'a vize yok, pasaportu cebinize koyup gidiyorsunuz.

Son olarak epeyce bir resim cektim, ancak tabi hepsini gondermem olanaksiz yazdiklarimdan ilginizi ceken seyler varsa o konuyla ilgili resimler gondermek isterim. O yuzden bu mailime hic resim eklemiyorum. 130 kusur resmin hangisi kimin hosuna gider bunu su anda bilmem olanaksiz:)))

Uzun maillerden nefret edenler zaten buraya kadar okumamislardir, okuyanlara da sevgiler, selamlar ve tesekkurler....

Sevgilerimle,
Haluk