9 Temmuz 2010 Cuma

Alış Veriş ...

Alışveriş dediğinizde ne anlıyorsunuz?


Herzamanki gibi bakalım sevgili Vkipedi ALIŞVERİŞ deyince ne anlıyor?

Alışveriş, bir mal ya da hizmeti para karşılığı alma ve satma işidir. İnsanların kendi üretemedikleri malları ve ihtiyaçları bir bedel karşılığında almalarına dayanır.

Güzel bir tanımlama, insanların kendi üretmedikleri malları ve ihtiyaçları, bir bedel karşılığında almaları.

İlişkilerimizi tek taraflı yaşamadğımıza göre, sevme ve sevilme dürtülerimizi bir şekilde karşılayacağımıza göre, demek ki kendimizin üretemediğini bir bedel karşılığında karşımızdakilerinden alacağız.

Bir arkadaşıma aynı örneği verdim, ilişkilerin ana temeli alışveriştir diye düşünüyorum. Verdiğin ve Aldığın önemlidir, ancak arada çok ince bir çzigi vardır.

Aldığın kadar mı vereceksin, verdiğin kadar mı alacaksın?

Bugün bir çok arkadaşımız hep verdiğinden ve verdiği kadarını alamadığından yakınıyor. Bunun doğrusu dengeyi iyi tutturabilmek, çok verdiğinizde de kaybedebilirsiniz, az verdiğinizde de. Veya sadece almadan vermek de size bir şey kazandırmaz, vermeden almakta.

Peki denge nasıl sağlanacak? Nasıl tutturacağız, denge nerede?

Bence bugün ilişkilerimiz çok hızlı yaşıyoruz, teknolojik gelişimler sonucu internet dünyası, cep telefonları, vs insanların birbirleriyle olan iletişiminde gerçekten devrim yarattı, aynı ekranınızda yan komşunuzla sohbet edebildiğiniz gibi, yeni zelenda'da da birisiyle de aynı anda sohbet edebiliyor, hatta kamerayla görüşebiliyorsunuz. Cep telefonu sayesinde Dünya'nın neresinde olursanız olun, anında istediğiniz insanla konuşabiliyorsunuz. Bu kadar hızlı iletişim, doğal olarak hızlı yakınlaşmaları, o da hızlı ilişkileri getiriyor.

Hızlı ilişkilerde de zamana ve güvene dayalı olmadığı için aynı hızla tüketiliyor. Beğenileriniz, tutkularınız, arzularınız ilk başlarda maksimum seviyeden başlıyor, çok kısa zamanda minimumlara düşüyor. Sizin sevgiliniz olmaya çalışan kadınlar, erkekler ilk başlarda o kadar verici davranıyor ki, gördüğünüz ilgi ve aldıkarınızdan başınız dönüyor. Bu sizi verici olmaya itiyor, aldım vermeliyime dönüyor.

Sevgili olduktan sonra alışveriş aynı bu şekilde devam ediyor mu? Tabi ki hayır. Bu aynen boş bir buzdolabını yaptığınız alışverişle doldurduktan sonra sadece eksiklerinizi gidermek için yaptığınız alışverişe dönüyor. Aslında normal olması gereken durum belki bu, ama en başta gösterilen çaba o kadar yoğun ki, anımsanan hep bu çabalar oluyor, doğal olarak beklenen de.

Halbuki ilişkiye başlayacağınız zaman bilseniz ki, şu bir kaç ay içinde göreceğim ilgi ve alaka ile bir kaç aydan sonraki aynı olmayacak, işte o anda gösterilecek olan ilgiyi kabul edebilecek miyim diye düşünsek, sanırım daha az üzüntü ve hayal kırıklığı olur. İlişkilerde ilk başlarda yaşanan o maksimum anların gerçeği yansıtmadığını, gerçeğin ilişki yoğunlaştıkça ve zamanla ortaya çıkacağını kabul etsek ve bu beklentiyle karşımızdakini değerlendirsek, yani alışverişimizi doğru yapsak, eminim bir çok sorun çözülecek.

Keyifli alışverişler diliyorum :)

Sevgilerimle,
Haluk
23.02.2009 14:00