9 Temmuz 2010 Cuma

Şarkı sözleri ve yaşam ...

Sabah çok sevdiğim arkadaşlarımdan Sibel ile sohbet ederken, bak Haluk Abi bu şarkıya çok fena takıldım, nasıl güzel söylüyor, sözleri çok güzel dedi.


Ben de yanıt verdim, evet keşke yaşam da o şarkı sözleri kadar kolay ve anlaşılır olsaydı, her şey ne kadar güzel olurdu o zaman.

Şarkı sözlerini yazan insanların hayatını düşünmüşümdür hep. Mükemmel aşk sözleri, yan yana, alt alta getirilen muhtşeme sözcükler. Okuduğunuz da veya bestelendiğinde dinlediğiniz de sanki ayn anda bir çok kişinin derdine derman olan sözler.

Peki ama bu sözleri yazan kişilerin kendi yaşamları nasıl acaba? Orada yazdıkları aşkları, sevgileri yaşamışlar mı? Bu sözleri yazarken o anda hissettikleri şeyler mi? Bir dönem anımsıyorum Kayahan'a sormuşlardı, nasıl böyle aşk şarkıları yazıyorsunuz diye de, her seferinde birisine aşık olurum, içimden bunlar çıkıyor demişti.

Yani bir kadına değil, birden fazla kadına aşık olması lazım ki bu kadar farklı zamanlarda farklı sözcüklerle aşkını ifade edebilsin.

Aynı şeyi kadın-erkek ilişkileri için yazan insanlar için de düşünmüşümdür, mükemmel yorumlar, harika tespitler, yani her okuyanın vallahi ne kadar doğru dedikleri yazılar. Peki ama bu yazıları yazan insanların kendi yaşamlarına baktığınız da biraz hayal kırıklığı yaşamıyor musunuz?

Kadın şöyledir, evlilik böyledir, Aşk budur diye yazanların yaşamları yazdıklarının tam tersine hep sansasyonla dolu, aldatmalar, kandırmacalar, tek aşk yerine bir sürü aşk üçgenleri, dörtgenleri ile dolu.

O yazıları hayranlıkla okuyan bir çok insana gidip sorsanız, bu yaşamı siz yaşamak ister misiniz diye, eminim bir çok kimse bunu istemeyecektir.

Bu durumu eleştirmek için yazmadım bu yazıyı, yanlış anlaşılmak istemem, sadece bizleri çok derinden etkileyen şarkıların aslında bizim o andaki durumumuzla ilgisi olduğunu düşünüyorum. Çok keyifli olduğumuz bir anda hüzünlü şarkılardan çok eğlenceli şarkıları tercih ederiz gibi geliyor bana. Aşk şarkısını aşkı olan farklı,olmayan farklı dinliyor.

Ancak acımasız bir gerçek var ki, yaşam şarkı sözlerinde olduğu kadar basit değil, bir dönem beni yansıtıyor dediğiniz şarkı, yaşadığınız bir kaç olaydan sonra tamamen değişebilir. Aşkından, sevgilisinden ayrılmış birisinin dinlediği hüzünlü aşk şarkıları, yeni bir sevgili edindikten sonra yeni aşk şarkılarına doğru değişecektir.

Şarkı sözleri zaten nereden bakarsanız bakın, yazan kişinin o andaki durumunu belirtir, yazan kişinin yaşadığı anların benzerini o anda yaşayanlar o şarkıları çok sever, yaşamayanların ise ne şarkıdan, ne şarkı sözlerinden haberi olur.

Sibel'e söylediğim en son şu oldu, Allahtan sevdiğimiz şarkıların bir bağlayıcılığı yok, bugün bu şarkıyı çok severim, yarın bir başkasını, bugün dilime bu şarkı dolanır, bütün gün onu dlnlerim, yarın bir başkasını. Şarkıların da güzelliği burada galiba.... sahipsiz ama bir ölçüde size ait.....sizin şarkınız...

Sevgilerimle,
Haluk
29.12.2009 11:30