14 Haziran 2011 Salı

Limbik, Neo Korteks ve Dürtüler ....

Limbik, Neo Korteks kelimelerini ilk duyduğum zaman bayağı şaşırmıştım, hele fonksiyonlarını öğrendikten sonra bu şaşkınlığım daha da artmıştı.


Belki Genel Kültürü iyi olanlar gülümsemişlerdir bu kelimeleri duyunca ama eminim benim gibi ilk defa duyan arkadaşlarım da çeşitli tanımlar düşünmüşlerdir kafalarında.


Aslında Limbik vve Neo Korteks'leri size tanıtmadan önce, biraz DÜRTÜ'lerden söz etmekte fayda var.


Dürtü'yü basit anlamda şöyle tanımılıyor vikipedi : Fiziksel ya da ruhsal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen içten gelen gerilim. Psikolojide dürtü olarak adlandırılan davranışlar genellikle bilinçaltından kaynaklanır. Bazı dürtüler doğuştan gelirken bazıları çevre koşulları sonucunda sonradan edinilebilir.


Dürtü'lerimize bir çok örnek verebiliriz. Örneğin; Yalan söylemek, sigara içmek, sevişmek, yemek yemek, içki içmek. Bütün bunlar DÜRTÜ tanımı içinde yer alıyor.


İnsan vücudunun ve Beynin çalışması da bu Dürtüler karşısında şöyle oluyor;


Bu bahsettiğimiz dürtüler öncelikle beyindeki LİMBİK noktasına geliyor. Limbik beynin en ilkel bölümü, tamamen Duygu ve Dürtü'lerden oluşuyor. Limbik, bütün canlılarda ortak ve insanın hayvani tarafını yansııtan bir noktası.


Yalan söylemek dedik, sigara içmek dedik, sevişmek dedik, işte bu duygu ve dürtülerin hepsi önce Limbikte toplanıyor ama bu duygu ve dürtülerin bir şekilde kontrol edilmesi lazım.


Neo Korteks bölümü burada devreye giriyor. AKIL, MANTIK ve İRADE bu bölümde yer alıyor. 


Limbik sistem her zaman İYİ-KÖTÜ ayrımı yapmadan her türlü duygu ve dürtülerin gerçekleşmesini istiyor, hiç bir süzgeçten geçirmeden Neo Korteks'e gönderip yapılmasını istiyor. Limbik bütün dürtüleri eşit görüyor, yani sadece İSTİYOR.

Ancak Neo Korteks , akıl, mantık ve iradeyi kullanarak bunlardan hangilerinin İYİ, hangilerinin KÖTÜ olduğunu ayırt ediyor. O yüzden aklımıza gelen her şeyi yapamıyoruz, yapmıyoruz.



Hani bazen kontrolü kaybedip, akıl-mantık ve irademize yenildiğimiz noktalar aslında Neo Korteks bölümün işini iyi yapamamasından kaynaklanıyor.


Özetle, Neo Korteks bölümümüze iyi bakmak lazım, Limbik'in her istediğini yapmaya başladı mı, sonumuz felaket olur :))

Sevgilerimle,

Haluk
14.06.2011 09:30