26 Aralık 2011 Pazartesi

Değişmeyen tek şey Değişimdir ....

Çok bilinen ve artık klişe olmuş bir söz vardır, bilirsiniz : “ Değişmeyen tek şey değişimdir.”

Değişimin sözcük olarak kullandıldığı kadar kolay bir şey olmadığı konusunda sanırım bir çoğumuz aynı fikirdeyiz, çünkü değişim sadece düşünerek yapılan bir şey değildir. Değişimlerin maliyeti vardır, istemeniz gerekir, hem de tam anlamıyla, içinizden. İnanmadığınzı ve istemediğiniz sürece değişim sadece sözde kalır.

Değişimler gerek iş yaşamında, gerek özel yaşamınızda sizi olduğunuz yerden farklı noktalara taşır, bazen farkında olarak, bazen farkında olmadan yaşamınızda değişimler olur. Ancak yaşam tarzımızda, hayata bakış açımızda bir değişim yapmak için hep bir neden bekleriz.

Düşünsenize, örneğin bekar veya boşanmış bir kadının, bir erkeğin yaşamını. Sabah aynı şekilde kalkacak, traş olacak veya makyajını yapacak, arabasıyla veya toplu taşıma araçlarıyla işine gidecek, her gün gördüğü insanlar, müşteriler ile bir tam gününü harcayacak, akşam belki iş sonrası arkadaşlarıyla biraz zaman geçirecek, sonra evine dönecek, televizyon, kitap okuma, müzik dinleme, facebook, msn ve sonra uyuyacak, ertesi sabah, bir sonraki gün, hafta, ay belki sene, bunların hepsi tekrarlanacak.

Bu yaşamı devam ederken her hangi bir anda değişime karar vermesi için ne olabilir? Nasıl bir şey yaşamalı ki, kendini değişim için sorgulasın?

Şehirden sıkılan, değişimi şehiri terk etmede arar, karısından, kocasından sıkılan, dayanamayacak noktaya gelen değişimi boşanmada yaşar, işinden, patronundan sıkılan değişimi iş değiştirmede arar, sevgilisinden sıkılan değişimi sevgili değiştirmekte arar.

Peki yaşadığı hayattan sıkılan değişim için nasıl bir neden arar?

Bana göre bu sorunun yanıtı, değişim kararı, kişi gerçekten kendini sorgulamaya ve bu yaşamı hak ettiğini düşünüp düşünmediğinde başlar. Kendine karşı samimi olamayan, hatalarını göremeyen, yaşadıkları için nedenleri dışarıda arayan birisi hiç bir zaman değişmeyecektir. Değişim içimizde olmalıdır, ben değişmezsem karşımdaki insanların, şartların değişmesini nasıl bekleyebilirim?

Değişim kararı, yaşamınızda bir şeyleri değiştirme kararı, öncelikle samimi bir şekilde kendinizle konuşmakla başlar. İç sesinizi dinlemekle, neyi ne zaman nasıl istediğinize karar vermekle başlar.

Bence, asıl sorunumuz yaşamdan beklentilerimizi ve önceliklerimizi doğru teşhis edememekten başlıyor.

  • Ne istiyoruz?
  • İstediğimiz yaşamı mı yaşıyoruz?
  • Yaşayamıyorsak nedenleri ne?
  • Bu nedenleri ortadan kaldırmak için ne yapıyoruz?
  • Çok mu olanaksız şeyler istiyoruz?
  • Kendimizden çok karşıdan mı bekliyoruz?
  • Alamadığımız da vaz mı geçiyoruz?

Onlarca soru sorabiliriz kendimize, yeter ki dürüst bir şekilde yanıtlayalım, kendimizi kandırmayalım, çünkü yanlış teşhis, yanlış tedavi getirecektir. Kendimizi kandırmakla elimize bir şey geçmeyecektir.

Sorun kendinize, ne istiyorum? Bu istediklerimi elde edebilmek için ne yapıyorum?

İşte eğer isteklerinizle, yaptıklarınız birbiri ile örtüşmüyorsa, o zaman sizin değişime gereksinmeniz var ve bir an önce bu değişimlere maliyeti ne olursa olsun başlamanız gerekmektedir.

Sevgilerimle,
Haluk
11.03.2011 23:30