31 Ekim 2010 Pazar

Gönen Kaplıcaları ve Manyas Kuş Cenneti

Bandırma iş gezimizden sonra Cumartesi öğlen ne yapalım diye düşündük, öyle ya buralara kadar gelmişken yakın bir yerleri ziyaret edelim. gezi kitabımızda da bölge hakkında çok detaylı bilgiler yoktu. O yüzden kendimiz araştırmaya karar verdik.

Gönen oldukça cazip duruyordu, bir kaç araştırma, sorma, tavsiye isteme derken Gönen Kaplıcalarını da bildiğimiz için Bandırma'dan Gönen'e geçtik. O gün de Başbakan Gönen'de miting yapacağı için Gönen nasıl kalabalık. Neyse sorduk, soruşturduk, en iyi otel olarak Gönen Termal Resort'u bulduk.

Şansımıza bir oda kalmış, otel oldukça büyük olmasına karşın tamamen doluydu. Gönen Kaplıcaları oldukça meşhur, özellikle mineral konsantrasyonu ve floru neredeyse Dünya'nın en iyi kaplıcalarından birisi. Zaten görebildiğimiz oteli gezmekten çok tedavi amaçlı gelen insanlar doldurmuş. Otel de oldukça lüks, odalar büyük, sımsıcak, banyoda dahi kaplıca suyu var.

Otelin iki tane açık hava havuzu var, birisi normal havuz, diğeri ise sıcak su havuzu. Özellikle sıcak su havuzu çok hoş oluyor, dışarıda hava dondurucu soğukta olsa siz sıcacık suyun içindesiniz. Ayrıca otelin içinde bir tane kapalı havuzu, bir de hamamları var. Hamamlarda kese de yaptırabiliyorsunuz ( 20 TL ). Belli saatlere göre havuza giriliyor, örneğin sadece erkekler, sadece kadınlar, karma ve serbest şeklinde. Hamam tarafında sorun yok.

Biraz da sağlık açısından baktığımızda; Ortopedik, Nörolojik ve Romatolojik rahatszlıklarda suyun içindeki mineraller ve flor iyileştirici rol oynuyormuş. Zaten sürekli hekimleri var, onların önerileri doğrultusunda kaplıcalara giriyor hastalar.

Yemekler açık büfe ve çok lezzetli, akşamda canlı müzik yapıyorlar. Menüleri zengin, fiyatlar da oldukça uygun, biz iki kişi sabah kahvaltı / akşam yemek ve tüm havuz kullanımları için toplam 1 geceliğine 180 TL ödedik. 

Gönen'i bitirmeden şöyle bir yorum yapmalıyım, tek başınıza veya sevgilinizle giderseniz en fazla bir gün kalabilirsiniz, sonrası sıkar ama grup olarak giderseniz, çok eğlenceli bir yer olabilir, özellikle de kışın. Düşünseninize dışarda kar yağarken siz sıcacık bir suyun içindesiniz. gece de canlı müzik ile eğlenme şansınız var. Kıssadan hisse bir haftasonu kaçamağı yapılabilir :) Bu arada İstanbul'dan oraya ne kadar sürer derseniz, Bursa'dan 1 saat diyeyim, veya feribot ile Yenikapı - Bandırma 2,5 saat. Bandırma'dan da Gönen yaklaşık yarım saat.

Gönen'den çıktıktan sonra Manyas Kuş Cennetine geçtik. Manyas Kuş Cenneti'ne ilk defa gideceklere söyleyelim, Manyas Kuş Cenneti Manyas içinde değil, Bandırma'ya  daha yakın, 18 km. O yüzden hani Gönen planı yapan oradan Manyas'a rahat geçer.

Aslında Manyas Kuş Cennetini çokta istediğiniz gibi gezemiyorsunuz, çünkü Kuşları uzaktan dürbünle seyrediyorsunuz. Ama ülkemiz açısından çok önemli, çünkü burası Dünya'da çok az verilen en iyi koruma sertifikasına sahip bir yer. 266 farklı kuş burada yan yana geliyor.

Pelikanlardan tutunda Martılara, Karabataklara, Leyleklere kadar her tür var. Tabiat muazzam. hani çok uzun vakit geçireceğiniz bir mekan değil ama kuşları dürbünle bile seyretmek keyif veriyor.

İçeride ayrıca bir müze var, müzede Manyas gölünde bulunan balık, yılan bilgilerinin yanı sıra, hangi türden kuşların olduğuna dair bilgiler var. Oldukça güzel hazırlanmış bir müze, aralara da minik plazmalar yerleştirmişler.

Yine gözetleme kulesinden seyredebilmeniz için size hüviyetiniz karşılığında dürbün veriyorlar, yine aynı yerde kuşları izledikleri yerden kameralar ile plazmalara aktarılan görüntüler var.

Anlayacağınız oldukça keyifli ama kısa bir gezi olabilir. Ancak meraklıysanız, etrafta tur atabilir ve değişik ağaç ve kuşları da gözlemleyebilirsiniz.

Sevgilerimle,
Haluk
31.10.2010, 17:00