14 Ağustos 2010 Cumartesi

Sinema : Son dönemin 8 Türk filmi .......

İKİ DİL BİR BAVUL : 2009 yılındaki flaş filmlerden birisi ve bence son zamanlarda seyrettiğim en güzel filmlerden birisi, aslında filmden ziyade bir belgesel gibi olmuş. Bence herkesin seyretmesi gereken bir film.

Filmin konusu; Gencecik bir öğretmenin uzak bir Kürt köyündeki 1 yılı anlatılıyor. Öğretmen Kürtçe, öğrenciler Türkçe bilmiyor. Öğretmenin çabası, yalnızlığı, çaresizliği ....neyse, bence seyredin, karamsar gibi gözükse de inanın değil, dedim ya ben buna film bile demiyorum, oralara giden bütün öğretmenlerimizin yaşadıkları ...... On üzerinden ON

Ayrıca 2009 ylında Antalya Altın Portakal dahil, dört ödül aldığını da unutmayalım.

SON İSTASYON : En çok beğendiğim ve etkilendiğim filmlerden birisi oldu, usta tiyatrocu Levent Kırca'nın başrolünü üstlendiği film de bir çok noktada gözyaşlarını tutamayacaksınız. Nisan 2010'da vizyona giren film ne kadar hasılat yaptı bilemiyorum ama başarılı.

Filmin konusu; Emekli olma hakkı gelen Ruhi'nin ve ailesinin yaşamı ... Üç tane çocuk, anne ve eş. Üç tane çocuğunun da yaşamı farklı, yaşadıkları farklı ve çocukların yaşamının aileye etkisi. Ben filmi seyrederken nedense hiç film gibi seyretmedim, benzer yaşamlar o kadar çok ki. Bu film gerçek yaşamla öyle güzel örtüşmüş ki, hani filmin her sahnesini bir arkadaşınız size yaşamış gibi anlatabilir. Oyuncuların performansına da hayran kaldım ...On üzerinden DOKUZ


NEŞELİ HAYAT : 2009 yılında vizyona giren ve BKM oyuncuları tarafından çekilen bir film. BKM oyuncularının ve Yılmaz Erdoğan'ın performansı üst düzeyde gerçekten.


Filmin konusu; Yine varoşlarda yaşayan halkın durumunu anlatan bir film. Aile içi zorluklar, işsizlik, işsziliğin getirdiği çaresizlik ve aile içi sürtüşmeleri öne çıkartıyor. Ama asıl önemlisi, Türkiye'nin bir ara büyük sorunu haline gelen ve bir çok kişinin paralarını kaptırdığı toplumsal  ve sosyal olayları da içeriyor. Bir çok insanın nasıl kandırıldığını, ellerindeki kazanımları nasıl kaybettiklerini ve bu kaybedişlerin aileleri içinde yarattığı yıkımı anlatıyor. Buna rağmen aile kendi içinde bütünleşiyor ....  On üzerinden SEKİZ


BEŞ ŞEHİR : 2009'da çekilen ve 2010'da vizyona giren bir film. Bir kaç defadır görüyorum ama almamıştım, geçen gün aldım ve seyrettim. Beğendiğimi söyleyebilirim.

Filmin konusu; Birbirinden farklı şehirlerde yaşayan beş kişinin kendi yaşamları, sıkıntıları, depresyonları, sevinçlerini anlatan bir film. Filmde, bir polis, bir tezgahtar, bir 11 yaşındaki bir öğrenci, bir öğretmen ve bir seyyar satıcının yaşamları anlatılıyor. Dediğim gibi, beğendiğim bir film oldu.

On üzerinden SEKİZ

GECENİN KANATLARI : Bizim dönemimizi anlatan bir film. Çok usta oyuncular rol alıyor. Yavuz Bingöl, Beren Saat gibi tanınmış isimler de var. 2010'da vizyona girdi.


Filmin konusu : Anne ve Babası 1980 öncesinde gözleri önünde öldürülen bir genç kızın, büyüdükten sonra almaya çalıştığı intikam anlatılıyor. Bir örüt hesabına canlı bomba olmayı kabullendiği sırada aşık olması ve aşkıyla hedefinin arasında gidiş gelişleri anlatılıyor. Bu arada örgüt ve örgüt adına çalışanların da kendi iç hesaplaşmaları gündeme taşınıyor... On üzerinden YEDİ

SONSUZ : 2009 sonlarında vizyona giren ama çok iş yapamamış bir film. Filmin oyuncuları ve esprileri fena değil ama hani seyretmezseniz de pek bir şey kaçırmazsınız. Nuri Alço, Süleyman Turan gibi misafir oyuncuların da yer aldığı bir film.

Filmin konusu; 13 yaşında töre cinayeti yüzünden hapise girip 20 yıl hapis yattıktan sonra, çıktığı gün kaner olduğunu öğrenen Serhan ile genç bri DJ ve yien kanser olan Volkan'ın ilişkilerini anlatıyor. Dediğim gibi güzel ve anmalı mesajlar içeren sahneleri de olsa, bence syrederken sıkılmazsınız ama özellikle de seyretmeye gerek yok derim... On üzerinden ALTI.

KARA KÖPEKLER HAVLARKEN : 2008 yılında çekilip 2010 Mart'ın da vizyona giren bir film. Başarılı bulduğum filmlerden birisi.

Filmin konusu; Varoş mahallesinde yaşayan iki gencin sınıf atlamak ve kendilerini düzlüğe çıkaracak bir iş peşinde koşmalarını anlatıyor. Varoş çocuklardan nemalanan mafyasından, ihalelere karıştrılan fesatlara kadar her şeyi yaşarlar. Ancak, son işlerinde karşısında mafya vardır ve bu mafya ile yaşadıkları sorunlar kendi özel yaşamlarını da tehlikeye atmaya başlar .....

On üzerinden ALTI.



KONAK : Yine 2009 Ekim'de vizyona giren bir film. Aslında bu filmin fragmanını seyretmi ve çok başarılı bulmuştum, geçen videocuma gittiğimde geldiğini gördüm ve aldım. Ben başarılı buldum ama genele baktığımda başarısız bulanlar da var.

Konusu; Altı üniversite gencinin Safranbolu gezileri sırasında arabalarının bozulamları ile başlayanbri serüven. yer bulamadıkları için Safranbıolu'da daha önce beş kişinin öldürüldüğü bir konak'ta başlarına gelenler anlatılıyor. Hepsinin geçmisinde ortak bazı söylenmeyener, hatalar yaşananlar ile yüzleşmeleri....

On üzerinden ALTI