16 Mayıs 2011 Pazartesi

Sinema ve Demokrasi ...

Bir kaç gündür sohbetlerimde bahsediyorum arkadaşlarıma, bugün de yazmak kısmet oldu.

Bu yazdığım yazıyı lütfen siyasi algılamayın, herhangi bir Amerika veya Avrupa hayranlığım yok, sadece konuya özgü bir hayranlığımı dile getirmeye çalışacağım.

Özellikle Amerika ve Avrupa'daki sinema özgürlüğüne hayran olduğumu belirtmek istiyorum.

Sinema sektöründe bu kadar özgürce filmler yapabilmek ve milyon seyircilere ulaşmak bana inanılmaz geliyor.

Bu fikrim daha önce de vardı ama son seyrettiğim The Borgias adlı diziden sonra tamamen oturdu. Dizinin aslında önemi yok, benzeri film ve diziler bolca yapıldı. Benim işaret etmek istediğim nokta tamamen farklı. The Borgias PAPA seçimleri ve seçimlerde dönen dolapların yanı sıra Papa'nın seçilmeden önce ve sonraki yaşaımını aktarıyor. Rüşvet, Seks, Cinayet, Suikast ne ararsanız var dizide ve bu dizi Papa'nın yaşamı olarak aktarılıyor.

Yine 24 dizisini anımsatırım, şimdi hangi sezondu anımsayamayacağım ülkesini satan kişinin sezonun sonunda Amerika Birleşik Devletleri Başkanının bizzat kendisi olduğunu ortaya çıkarıyordu Bauer. Bahsettiğim dizi onlarca ödül kazanmış, Dünya'nın neredeyse tamamında oynayan bir dizi.

Yine Matt Damon'un oynadığı Green Zone filmini seyredenler anımsayacaktır. Irak savaşının aslında bir ABD tertibi olduğunu resmen belgeleriyle açıklıyorlar filmin içinde.

Demek istediğim bu nasıl bir demokrasi, bu nasıl bir hoşgörüdür. Devlet, Hükümet, Dini konular, Siyaset gibi bir çok konuda bu kadar ileri boyutlarda filmler yapmaya izin veriliyor, bırakın izin verilmesini yapılan film ve diziler halk tarafından en yükseklere çıkartılıp ödüllere layık görülüyor.

Biz şurada Muhteşem Süleyman dizisinde yaşanılanlar için neredeyse katil olacağız. Millet taraflara bölünmüş durumda, kıyafetlerden tutun da haremine kadar her şeyi eleştiriyoruz. Biz de belki benzer filmler yapıyoruz ama kaç kişi seyrediyor, kim ne kadar haberdar.

Özellikle Amerika'da sinema endüstrisinin geldiği boyut belli ama bunun altında DEMOKRASİ yatıyor, film yapanların başarıları cesaretleri ile ödüllendiriliyor. Gerçek anlamda demokrasinin yaşandığı yer SİNEMA. ve iyi ki bunu yapıyorlar.

Bu demokrasi anlayışının bir gün bizim sinemamız da yaşaması ve yaşatılması dileğimle ...

Sevgiler,
Haluk
16.05.2011 15:30