21 Mayıs 2011 Cumartesi

Aya Seyahat .... 1957 Erzincan ....

:)))))))))))

Uzun zamandır bir yazıma bu kadar gülerek ve eğlenerek başlamadım. Seyrettiğim filmin adı " Aya Seyahat ". İnanılmaz bir film, tamamen gerçek ve siyah-beyaz fotoğraflar ile belgesel hale getirilmiş. Filmi seyrederken anlatımından fotoğraflara bayılacaksınız, mutlaka bulun seyredin derim.

Biraz filmden bahsedeyim, Erzincan yöresinden birisinin seslendirdiği film aslında bir hikaye gibi başlıyor.

1957 senesinde yolu tesadüfen Erzincan'ın bir köyünden geçen Demokrat Partisi Milletvekili adayının arabasının su kaynatması ile başlıyor. Aday fırsattan istifade rey almak için köylü halkına vaatler de bulunuyor. Vaatlerin içinde yok yok. Ne isterseniz var, köyün Doğu'nun Paris'i yapılmasına kadar.

Okuma yazma oranı neredeyse sıfır, bir tane motor tamircisi var köyde, o da Köy Enstitüsüne gidip, Ensititüler kapandıktan sonra köyüne dönen bir tamirci.

Anlatımlar devam ederken, sonunda bir şekilde köyün adı çıkıyor, köy halkıyla çevredeki köyler tarafından dalga geçilmeye başlanıyor. Bunun üzerine köy halkı toplanıyor ve motor tamircisine Aya gidecek bir cihaz yapmasını istiyorlar. Sonrasında da aralarında Aya kimin gideceği konusunda çalışmaya başlıyorlar.

Aya gidecekler ama okuma yazma bilen yok, kitap yok, nasıl bir cihaz yapacaklar. Bu arada Piri Reis'in bir kitabını buluyorlar, meğer Piri Reis daha önce aya gitmiş. Bulduk diyorlar gidecek şeyi meğer ellerinin altında, köyün Minaresi :)))

Ama sorun şu ki imam Camiyi vermiyor, sonunda Köy Halkı İmamı ikna ediyor. Diğer taraftan Aya gidecek ekip seçiliyor ama sorun çıkıyor, kızlardan birisi gitmek istemiyor. Onun yerine birisini bulmaya çalışıyorlar.

:))) İnanın bu kadar keyifli bir belgesel seyretmemişsinizdir. Siyah Beyaz fotoğraflardan bir kaç tanesini buraya koydum ama film tamamen bu fotoğraflar ile beslenmiş. Anlatım fevkalede.

Gerçekten yaşanmış bir olay ve inanılmaz bir çaba. O minareyi uçurmak için inanılmaz bir iş birliği yapan köy halkı ve gerçek anlamda inanarak bunu yapıyorlar.

Keyifli izlemeler.

Sevgilerimle,
Haluk
21.05.2011 15:30