25 Aralık 2010 Cumartesi

CARLOS ... Efsanevi terörist

Bizim yaş grubu ve üstü CARLOS adını duyunca hemen kimden bahsettiğimi anlayacaktır, hatta ÇAKAL bile demem yeterli olacaktır. Evet, yetmiş ve seksenli yılların efsanevi teröristi ÇAKAL CARLOS'dan bahsedeceğim.

Neden derseniz, dün akşam 2010 senesinde çekilen ve 63. Cannes Film Festivalinde gösterilen CARLOS dizisini seyrettim, üç bölümden oluşan mini diziyi ben gerçekten çok beğendim, gerçi Carlos Bey hiç beğenmemiş, hatta gülünç bulmuş ama olsun, en azından bizim çocukluğumuzda, gençliğimizde gazetelerden okuduğumuz Çakal'ın gerçek hayat hikayesini öğrenmek oldukça keyifli oldu.

Her zamanki gibi ilgimi çeken ve gerçeklerden yola çıkarak hazırlanan bu tarz filmlerde uyguladığım metodu bu seferde uyguladım. Filmi bitirdikten sonra Google'ın başına geçtim ve Çakal Carlos ile ilgili bütün detayları okumaya çalıştım.

Filmde söz konusu edilen olayların ne kadar doğru aktarıldığını öğrenmeye çalıştım.

Tabi filmde bir çok detay var ama bahsedilen olayların hemen hemen hepsi gerçek. Google'da bu konuda oldukça fazla bilgi var.

Gerçek Carlos, filmde bazı sahnelerin çarptırıldığını söylemiş, özellikle adından en çok söz ettirdiği 1975 Yılındaki Viyana'daki OPEC Petrol Bakanları toplantısı baskının filmde iddia edildiği gibi Irak Lideri Saddam Hüseyin tarafından değil, Libya Lideri Muammer Kaddafi tarafından verildiğini söylemiş.

Belki buna benzer henüz doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler de vardır ama genele baktığınızda Carlos'un hayatını okuduktan sonra filmin çok başarılı çekildiğini söyleyebilirim.

Tabi filmde Carlos'u oynayan Edgar Ramirez'in başarısını küçümsememek lazım. Zaten Carlos'a da inanılmaz benzetilmiş. O zamanlardan anımsadığım, Çakal'ın yüzünü kimsenin bilmediğiydi.

Kılık değiştirmekte usta olan ve uzun bir süre yakalanamayan Carlos'un 1994 senesinde yakalanması olay olmuştu. Efsane haline gelen ama acımasızlığı ile de ünlenen Carlos, Fransa'da bir hapishanede yaşamını sürdürmekteymiş.

Hayat hikayesini benim gibi merak edenler için aşağıda kısaca bilgi vereyim.

Çakal Carlos'un gerçek adı İlich Ramirez Sanches.1949 Venezuela doğumlu. 1966 senesinde İngiltere'ye üniversite eğitimi için gidiyor. MarksistDevrimcilik adına eylem yapan bir çok örgütün içinde yer alıyor, eylemlerine katılıyor. Daha sonra Yaser Arafat'a karşı kurulan Filistin örgütünde eğitimler alarak İsrail'e karşı savaşmaya başlıyor. İngiltere ve Fransa'da bir çok bankanın, derneğin, gazetelerin  bombalanması olaylarına karışıyor.  Hem örgütün içinde, hem dünyada agresif yapısı ve acımasızlığı  ile ön plana çıkıyor. Fransa'da yakalanacakken 2 Fransız polisini öldürmesi sonucu Tüm Dünya Gizli Servislerinin en çok aranan ismi olmasına neden oluyor.

Ama asıl adını en çok duyurduğu eylem 1975 yılında Viyana'daki OPEC baskını oluyor. OPEC toplantısına katılan 70 delegeyi rehin alıyor, sonunda Libya PetrolBakanı hariç, kimseyi öldürmeden anlaşma yaparak ( 20 Milyon Dolar ) kurtuluyor ve sonra kendi örgütünü kuruyor.

25 yıl boyunca en çok arananlar listesinde bir numarada yer alan Çakal Carlos, 1994 yılında Sudan'da kurulan bir tuzakta ele geçiriliyor. Fransa'da kendisini savunan avukat ile evlenen Carlos, hala Fransa'da bir hapishanede müebbet hapise devam ediyor.

Sevgilerimle,
Haluk
25.12.2010 08:30