Daha önce bir yerlerden edindiğimiz bir kitapçıkta her Pazar günü saat 14:00'te Sema Töreni olduğu yazıyordu, yer ise Yenikapı Meslevihanesi. Tamam dedim, gelip alayım seni gidelim.
Yerin adı her ne kadar Yenikapı Meslevihanesi olsa da, yer Yenikapı'da değil, biz o yüzden çok vakit kaybettik. yer aslında Zeytinburnu semtinde. Saat 14:00'ü biraz geçe girdik.
Mekan müthiş hazırlanmış, pırıl pırıl ve içerisi oldukça kalabalık. Şöyle bir yüzdeye vuracak olursam yüzde seksen yabancı turist, yüzde yirmi de Türk var. Yaş grubu ise oldukça ilginç, hemen hemen her yaştan insan var. Hatta gençler ağırlıklı.
Büyük bir sessizlik ile Sema gösterisi başladı. Önce ney taksimleri, sonra selamlaşma ve semazenlerin gösterisi.
Nefes almadan seyrediyorsunuz. Gösteriden önce kapıda dağıtılan kitapçığı okumanızda büyük fayda var, çünkü o zaman hem Sema Gösterisi hakkında, hem de yapılan her şey hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.
Oldukça bilgilendirici hazırlanmış, bir kaç alıntı yapayım sizler için.
Sema gösterisi yedi bölümden oluşuyor.Birinci bölüm İlhai aşkı temsil eden peygamber efendimizi metheden bir na't ile başlıyor, İkinci Bölümde Kudüm darbesi duyulur, Üçüncü bölümde herşeye can veren nefesi temsil eden bir ney taksimi duyulur, Dördüncü bölüm Sultan Veled devridir. Semazenler birbirini üç kere selam vererek, bir peşrevle dairevi yürürler. Beşinci Bölüm dört selamdır, semazen üstündeki hırkayı çıkararak, sembolik olarak hakikate doğar, kollarını bağlayarak BİRi temsil eder . Altıncı Bölüm Hangi tarafa dönerseniz Allah'ın yüzü oradadır ve son Yedinci Bölüm bütün Peygamber ve şehitlerimizin ve bütün inananların ruhları için okunan bir fatiha ve devletimizin selameti için okunan bir dua ile biter. Dedeler ve Dervişler sonrasında kimseyle konuşmadan meditasyon için sessizce ayrılır.
Evet, Sema töreni bu şekilde oluyor. Peki SEMA ne? Kitapçık bunu çok güzel izah etmiş; Sema, Türk tarihinin ananesinin inançlarımızın bir parçası olup, Hz. Mevlana ( 1207 - 1273 ) ilhamı ile oluşmuş ve gelişmiş. Kemale doğru manevi bir yolculuğu anlatıyor. var olmanın temel şartı DÖNMEKTİR diyor semazenler.
Neyse, daha fazla anlatmayayım, mutlaka gidin ve seyredin. Dediğim gibi Zeytinburnu'nda bu Mevlevihane ve gösteri 10 TL kişi başı, yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bu arada Fotoğraf çekmek yasak.
Biz de daha sonra çıktık Kumkapı'daki Balık Festivali çerçevesinde balık-salata yedik. Bu arada orada da çok güzel bir yarışma vardı, en iyi AHÇI yarışması, yaklaşık 7 8 kişilik bir juri, balık çorbası, balık yemekleri tadıp en iyi aşçıyı seçiyorlardı. Oldukça keyifli ve eğlenceli bir yarışmaydı. Biz de hem seyrettik, hem de palamutlarımızı yedik :)) Sonra da evimize döndük.
Bir Pazar günü de böyle geçti ....
Sevgilerimle,
Haluk
26.09.2010 18:30