8 Şubat 2012 Çarşamba

Demir Lady, Meryl Streep ve Oscar goes to ....

Geçen sene yine bu zamanlar Oscar Ödüllerine aday olan filmleri izlemiş ve favorimin ZORAKİ KRAL filmi olduğunu, en iyi erkek oyuncu ödülünü de Colin Firth'in alabileceğini yazmıştım. İkisi de tuttu.

Bu akşam Demir Lady filmini izledim, Dünya siyasetinde bir zamana damga vuran Avrupa'nın ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher'in yaşamının anlatıldığı film. Bu sefer film için Oscar adayları arasında pek şansı olduğunu sanmıyorum ama Meryl Streep'in Oscar ödülünü kazanacağını düşünüyorum. Muhteşem bir oyunculuk sergilemiş gerçekten.

Sizin de belki dikkatinizi çekmiştir, geçen sene Zoraki Kral, bu sene Demir Lady. İngilizler tarihlerini çok iyi bir şekilde beyazperdeye aktarıyorlar. Sanırım yakın zamanda Churchill'in yaşamını anlatan bir film seyredebiliriz. Neyse biz gelelim sayın Margaret Thatcher, yani Demir Lady'ye.

Film gerçek bir başarı öyküsü, gerçi siyaseti ve başarısı konusunda hem Dünya, hem İngiltere hala tam bir karar verebilmiş değil. Başarılı mı? Başarısız mı? Yalnız sadece filmi seyretmekle kalmayın, çünkü belli başlı olaylara yer verse de film genellikle bazı noktalara değiniyor. Demir Lady'nin hayatını kısaca vikipedi veya bir başka ortamda mutlaka okuyun derim.

Özellikle 2 Nisan 1982 de başlayıp sadece 72 gün süren ve 14 Haziran 1982 senesinde biten Falkland Savaşı filmde önemine değinilse de, 1980 li gençliğin çok iyi anımsayacağı bir savaştır. İngiltere neresi, Arjantin neresi. Arjantin'in dibindeki Falkland adalarının Arjantin tarafından istilası üzerine ta İngiltere'den çıkartılan filolarla kazanılan ve her iki tarafın da ciddi kayıplar verdiği bir savaş. Ama Demir Lady için sonucu büyük siyasi başarı getiren bir savaş. Zaten bütün savaşlar öyle değil midir?

Filmde çok net anlayamıyorsunuz ama biraz google'da araştırma yapınca daha net çıkıyor, Margaret Thatcher aslında siyasette pekte görülmeyen bir şekilde Başbakanlık'tan ayrılıyor. Muhalefetin isteği veya çabasıyla değil, kendi partisinin içinde, kendisine karşı kurulan komplo ile istifa noktasına geliyor. Sanırım bu da siyasetin bir parçası, bizler de Türkiye siyasetinde benzer şeyler görüyoruz.

Özetle, ben filmi ama filmden çok Meryl Streep'i inanılmaz beğendim. Fakat bir şey garibime gitti. Koskoca İngiltere Demir Lady rolünü oynayabilecek bir İngiliz bulamamışta Amerikalı Meryl Streep'i neden tercih etmiş acaba? 

Sevgilerimle,
Haluk
08.02.2012 22:00