26 Kasım 2011 Cumartesi

Uzaylıların girmediği yer kaldı mı :)))

Oldu arkadaşlar, sonunda bu da oldu.

Uzun zamandır merak ediyorum, şu uzaylıları sokmadıkları bir devir kalmadı, geçmişimize girdiler, bugünümüze girdiler, yarınımıza girdiler, hatta uzak yarınlarımızı kontrol bile ettiler.

Daha önce yapıldıysa bilmiyorum, seyretmedim, bilen varsa da düzeltirse de sevinirim, ben ilk defa gördüm. Sonunda Uzaylılar bizim sevgili Amerikan Kovboyları ile de kapıştılar. İşin ilginç ve keyifli tarafı, bizim kovboylar o tabancaları, tüfekleri ve kızıl derili arkadaşlarının yardımlarıyla Uzaylıları yendiler bile.

Bahsettiğim filmin adı " Kovboylar Uzaylılar ". Başrollerde de bizim Indiana Jones'umuz yani Harrison Ford ve yeni James Bond'larımızdan Daniel Craig oynuyor.

Film baştan aşağı fantezi tabi, kovboy kasabasına gelen uzaylılar ve kaçırdıkları insanları kurtarmaya çalışan kovboyların mücadelesi. Kovboylar arada kızıl derili arkadaşlarının da desteği  ile uzaylıları evrene geri postalıyorlar. Nasıl bir film derseniz, sıkılmıyorsunuz, hareketli, hani tavsiye edeceğim neredeyse, ama yani birazcık, sadece birazcık bile mantık arıyorsanız, sıfır diyeceğim :)

Gerçi hangi filmde mantık var derseniz orası ayrı, ama ben yine de uzaylıların Kovboylara'da mağlup olduğunu görünce üzüldüm. Çok başarısızlar, hiç bir filmde insanlara karşı kazanamıyorlar, şanssız bir topluluk demek :)

Aslında bugün size izmediyseniz bir dizi tavsiye edeceğim. TERRA NOVA, ben bu diziyi çok beğeniyorum. Seyredenler vardır belki, gerçekten son zamanlarda seyrettiğim en güzel dizilerden birisi. Heyecan, aksiyon, romantizm ne ararsanız var. Biraz Jurassic park, biraz Uzay maceraları, komplolar, suikastlar, sırlar yani anlayacağınız seyircilerin ilgisini çekebilecek ne varsa bu dizi de var.

En kısa zamanda başlayın, sanıyorum şu anda 9. Bölüm yayınlandı, 1. sezon 12 Bölüm'de bitecek, son 3 bölümü kaldı yani, pişman olmazsınız :)

Sevgilerimle,
Haluk
26.11.2011 15:30

24 Kasım 2011 Perşembe

Yeniçarşım.com ile Evden Çıkmadan Çarşıya Çıkıyoruz!




Ekim ayından bu yana yayında olan Yeniçarşım.com, alışkın olduğumuz e-ticaret sitelerinden oldukça farklı. Site şimdiden sloganı olan “Evden çıkmadan çarşıya çık” mottosunu fazlasıyla yerine getiriyor. Çünkü şimdiden Yeniçarşım.com’da yüzlerce mağaza var ve siz dilediğiniz ürünü bu mağazalar arasından seçerek kolaylıkla satın alabiliyorsunuz. Üstelik, internetten alışveriş yaparken en çok çekindiğimiz “güvenlik” engelini Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi ile çözmüşler. Sistemi açıklayan video:

Yeniçarşım.com’un diğer alışveriş sitelerinden önemli farkları var. Platformun en belirgin karakteristiği olan alıcı ile satıcıyı bir araya getirme stratejisi, satıcıların (mağazaların) ticari kuruluş olması gibi akıllıca bir taktikle desteklenerek, son derece başarılı bir sistem getirilmiş durumda. Yeniçarşım.com’da satış yapan her mağaza, ticari unvana sahip, fatura kesen ve dolayısıyla garantili ürün satan mağazalar. Bu sayede aynı ürünü birden fazla mağaza arasından güvenle seçerek satın alabiliyorsunuz. Herhangi bir problemde “Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi” ve Yeniçarşım’ın başarılı müşteri hizmetleri departmanı hizmetinizde.

www.yenicarsim.com'da 24 farklı kategoride onbinlerce ürün bulunuyor. Giyimden aksesuara, elektronikten beyaz eşyaya kadar aradığınız her şey Yeniçarşım.com’da.

Ayrıca, www.facebook.com/yenicarsim ve www.twitter.com/yenicarsim adreslerinden ise Yeniçarşım’ı takip edebilir, kampanya ve fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

6 Kasım 2011 Pazar

Fuzhou - Çin gezisinden notlar & fotoğraflar ...

Çin`in doğusunda, FUJIAN bölgesinin baskenti FUZHOU`da yapılan 66. Cin MEDIKAL EKIPMANLAR FUARI`na 31 Ekim - 4 Kasim tarihleri arasinda katildim. Cin`e ilk ziyaretimdi, dolayisiyla Fuar disinda gecen zamani da cok iyi degerlendirmeye calistim.

Yaklaşık 10 albüm ve 5 6 videoyu FACEBOOK'um da paylaşıyacağım ( toplam 400 fotoğrafa yakın ). facebook adresim herkese AÇIK, ilgi duyanlar fotoğraflara ve videolara bakabilir.

Her zaman yaptigim gibi size kisa kisa Fuzhou hakkinda bilgiler verecegim. Cin`in diger sehirlerini gezmedigim icin bilgiler ayni midir bilemiyorum ama bir cok ortak noktalari oldugunu saniyorum. O yuzden Cin`e ilk defa gelecek arkadaslarim icin oldukca faydali olacagina inaniyorum. Bır cok kısmını Çin'de yazdığım için burada düzeltirim diye düşünmüştüm ama o kadar uzun yazmışım ki düzeltmek daha fazla zamanımı alacak, o yüzden bir çok bilgi İngilizce klavyeden hazırlandı, bunun için özür dilerim.

Hava Alanına varış 

Hava Alanından dışarı çıktığınızda etrafınızı hemen bir çok korsan taksiciler sarıyor, bunlara hiç itibar etmeyin, çünkü Hava Alanı ile Fuzhou yaklaşık 45 dakikalık bir yol ve bizdeki gibi HAVAŞ  tarzı otobüsleri var, şehrin merkezine kadar götürüyor, fiyatı 25 RMB, taksi ile giderseniz muhtemelen 150 - 200 RMB ödersiniz. Otellerin büyük bölümü otobüsün bıraktığı yere yakın, gerekiyorsa oradan taksiye binersiniz.

Otel 

Benim kaldığım otel HOME INN zincirinden bir oteldi, önce nerede olduğunu bilmediğim için ve gece vardığım için anlayamadım ama ertesi gün gördüm ki tam şehrin merkezinde, ne kadar ulaşım aracı varsa tam önünden geçiyordu. Oteller aslında pahalı sayılır ama biz - daha doğrusu sevgili ortağım Recep, Internetten hiç olmadık rakamlara yaptık rezervasyonu. Otelde kimse tek kelime ( ciddi diyorum, tek kelime ) ingilizce bilmemesine rağmen bir şekilde anlaştık. Ben otelden çok memnun kaldığımı belirtmek isterim.

Fuzhou 

Fuzhou 6,5 milyon nufuslu bir baskent. Bir cok modern binasinin yanisira oldukca fakir bolgeleri de var. Sehri Minjiang Belgong nehri ikiye bolmus, ayni bizde Bogaz`in iki yakasi gibi. Yasam da ayni sekilde, nehrin guney tarafi tamamen yerlesim bolgesi haline gelmis, kuzeyi ise is ve eglence merkezi. Haritadan sayabildigim 8 10 koprusu var. Ancak iki yaka arasinda herhangi bir deniz ulasimi yok, cunku nehir o kadar buyuk degil, koprulerden motorlu araclarla, otobuslerle ve yaya olarak gecilebiliyor. Sehrin gorunumunde gunduz ile gece arasinda cok buyuk fark var. Fotograflardan da goreceginiz gibi gece isiklandirmalari harika, sehir bambaska bir kimlige burunuyor. Sehrin icinde bir cik tapinak var, gezilecek yerler hakkinda bir sonraki yazimda bilgi verecegim.

Para  Birimi 

Cin para birimi YUAN. Bir Amerikan Dolari 6 Yuan, burada RMB diyorlar, ben de RMB diyecegim. Benim gorebildigim en buyuk 100 RMB, belki daha buyukleri de vardir ama sehir icinde kullanani gormedim. Aklinizda bulunsun, burada bir cok yerde Kredi Karti gecmiyor, China Union diye bir Ulusal sistemleri var, Kredi veya ATM kartlarinizla her yerden para cekebiliyorsunuz ki, tavsiyemde o olacak. Yaninizda para getirmeyin, buradan direk hesabiniza ulasarak cekin, hem guvenli, hem rahat.

Ulasim 

Burada en buyuk kolaylik otobus, en zor seylerden birisi sanirim BOS TAKSI bulmak, ozellikle sabah ve aksam is saatleri sirasinda taksi bulmaniz neredeyse imkansiz. Ilk gun otelimden fuar alanina gidebilmek icin 45 dakika taksi bekledim. Otobusler cok rahat ve biraz harita uzerinde calistiktan sonra akliniza gelen her yere otobusle gidebilirsiniz. Aklinizda sadece otobus numaralarini tutsaniz yeter. Otobusler nereye giderseniz gidin 1 RMB, otobuse girerken bir kutuya 1 RMB attiniz mi tamamdir. Taksiler 8 RMB ile aciliyor, uzunca bir sure 8 RMB sonra artmaya basliyor. Taksiye binmekten cekinmeyin, cunku cok ucuz, sehri bir ucundan bir ucuna 20 30 RMB`ye gezersiniz. Otel ile Fuar alani yaklasik 25-30 km idi ve 40-50 RMB civari oduyorsunuz. Metro`yu hic denemedim.

Lisan

Iste burada en buyuk sorununuz bu, lisan. Fuzhou aslinda cok turistik bir yer ama Cin`liler icin. Yabanci yok denecek kadar az. Belki Cin`in buyuk sehirlerinde bu sorun degildir ama burada cok buyuk sorun. Ingilizce bilen birilerini bulmak neredeyse  olanaksiz. O yuzden de yer bulma, yemek yeme, yol sorma, adres sorma, durak sorma gibi seyleri unutun. Bir cogu yazili gosterdiginiz seyleri dahi anlayamiyor. O yuzden size tavsiyem buralara gelirken mutlaka TURKCE - CINCE ( veya Ingilizce - Cince ) sozluk alin, aksi takdirde cok zorlanirsiniz. Ben bir cok ulkeye gittim, orada da lisan sorunu oldu ama hic bu kadar fazlasini yasamadim.

Motorsiklet - Bisiklet 

Simdiye kadar en cok bisikleti Amsterdam`da gormustum, burasini inanilmaz buldum. Araba sayisindan cok motorsiklet ve bisiklet var. Her saniye saginizdan, solunuzdan bir motorsikletli geciyor. Ilk gun herhalde bir suru kaza oluyordur diye dusundum, ama kaldigim 5 6 gun boyunca hic trafik kazasi gormedim. Her yasta kadin-erkek motorsiklet kullaniyor. Yine fotograflarda goreceksiniz bir cok aile de kullanicilar arasinda. Sabahlari bir cok kizin makyajini yapmis, mini etegini giymis motorsiklet uzerinde goreceginiz baska ulke var midir bilmiyorum. Yagmur icinde onlemleri hazir, ozel motorsiklet yagmurluklari var, hemen cikarip kullaniyorlar.

Trafik 

Kirmizi isikta durma haricinde burada hic bir trafik kurali gecerli degil, yaya seritlerine guvenerek sakin yola kendinizi atmayin, kesinlikle kimse durmuyor. yaya yururken ne yaparsaniz yapin, kararsiz kalmayin ve yurumeye devam edin. Arabalar ve Motorsikletler size gore kendilerini ayarliyorlar. Kımse kımseye yol vermıyor, hatta yol vermemek için akıl almaz işler yapıyorlar. Burada en cok duyacaginiz sey KORNA sesi. Herkesin ama herkesin bir eli kornada. Korna burada sadece UYARI icin kullaniliyor, ben o kadar zaman kimsenin trafikte sinirlendigini, kizdi[ini gormedim. Sabah ve Aksam is saatleri disinda aslinda trafik yogun degil. Ozellikle dortyol birlesimlerinde 3 dakikaya varan beklemeler olabiliyor.

Guvenlik 

Gordugum en guvenli sehirlerden birisi. Oratada POLIS gormuyorsunuz, herkes birbirine cok saygili, gecenin bir saati de sokakta olsaniz kimse donup size bakmiyor. Zaten sehrin ana merkezi haric, yasam oldukca sakin. Yogun saatlerde trafik polisi oluyor ama onun dilsinda ben ne bir olay gordum, ne bir kavga. Ana merkezde de trafik ve insanlar hareketli olmasina karsin, yine dedigim gibi olaysiz ve guvenli bir hava esiyor, yani Guvenlik konusunda ben hic bir rahatsizlik duymadim.

Banyan Agaclari 

Banyan agaclarina Fotograf Albumumde ozel bir yer ayirdim. Muhtesem bir agac ve sehrin her tarafi bunlar ile dolu, hatta o kadar cok ki burada Banyan agaclarindan bu sehre BANYAN Sehri adini bile vermisler. Genc Banyan agaclarindan, yasli Banyan agcalarian kadar nasil korumaya almislar gormelisiniz. ben de elimden geldigi kadar bu guzellikleri karelemeye calistim, mutlaka o albumu gormelisiniz derim.

Insanlar 

Tek kelimeyle muhtesemler, ingilizce konusamiyorlar ama size karsi davranislari o kadar saygili ve sevgi dolu ki. Bir kere bir kac kelime ingilizce bilen hemen Cin`e Hos Geldiniz diyor. Genelde tarzanca anlasiyorsunuz, ancak o bile bazen zor oluyor, cunku mimik ve hareketlerin bile anlamlari farkli. Tek kelime ingilizce bilmeyen birisine tadini nasil buldun, begendin mi yi tarzanca dahi anlatamadim. Bizim el isaretlerimiz, yuz isaretlerimiz onlar icin pek bir sey ifade etmiyor, onlarinki de dogal olarak bize. Ya bir sekilde anlasiyorsun, ya da bos veriyorsun.

Kiyafet - Moda

Iste bu konuda cok basarililar. Kiyafetleri genelde biraz frapan da olsa cok siklar. Gunun her saatinde sokakta hani bizde genelde davete, yemege giderken bayan arkadaslarimizin giydigi kiyafetleri giyen kizlar, kadinlar gorebilirsiniz. Mini burada Moda, mini etek, mini elbise ve mini sort. Fizik olarak buyuk bir cogunluk minyon ve ince. Seksapele onem veriyorlar ama bunu sadece bacaklar bolgesinde yogunlastirmislar, ayni seksapellik dekolte-degaje konusunda hemen hemen hic yok, bu da sanırım doğal çünkü minyon ve minik göğüslü kadınlar genellikle  Erkekleri soylemiyorum bile, dunyanin her yerinde oldugu gibi burada da ayni, kot pantalon, tshirt veya gomlek.

Alisveris 

Bizdeki gibi bir suru buyuk Alisveri Merkezleri var ve ne ararsaniz var. Ayrica sokaklarda, caddelerde yuzlerce dukkanlari da var. Fiyatlar cok farkli degil. Ornek olarak: Bir Kola 3 RMB, meyve - kilosu 4 RMB, Su 1 RMB, Bira 10-15 RMB. Kiyafetlerde fiyat farklari var, ayni bizdeki gibi AVM`lerde daha pahali, dukkanlarda daha ucuz. Bazi dukkanlar indirim yapiyorlar, mesela ben bir gomlek aldim 59 RMB, sonra ayni marka gomlegi bir baska dukkanda 99 RMB`ye gordum. Indirimler takip edilebilirse oldukca ucuza seyler alinabilir, ama sunu da soyleyeyim burada ne varsa Turkiye`de de var, hani tasimaya deger mi, bence dusunun derim. Fiyatlar arasinda oyle ucurumlar yok.

Yeme & Icme 

Acikcasi ben Istanbul`da Cim yemegi yiyordum ama burada hic denemedim. Nedeni aman bilmedgim bir seyi yemem degil, bana yemegi anlatacak kimsenin olmayisi. Bir cok lokantada ingilizce menu bile yok, hani anlatandan, konusandan vazgectim. O yuzden cesaret edip deneyemedim bile gitmeyi. Bir STEAK HOUSE!a gittim, adi bile ingilizce, menu de geldi, onda da sorun yok, sonra T-Bone Steak dedim ve well done - iyi pissin dedim, yani demeye calistim, bir IYI PISSIN`i anlatamadim. Pizza Hut ve McDonalds burada var ama Fuzhou`yu KFC ele gecirmis. Hemen hemen her yerde var. Yani yemek sorunu yok aslinda ama Cin yemeklerinden tatmak istiyorsaniz mutlaka bir rehberle gelmeniz lazim, yoksa ne siz ne istediginizi anlatabilirsiniz, ne yediginizi bilebilirsiniz.

Gece Hayati 


Acikcasi gece hayatini pek tanima sansim olmadi, internetten buldugum ama kimseye tarif edemedigim ve ettirmedigim birkac bari bulamadim bile dogal olarak. Oteldeki hic bir personel tek kelime ingilizce bilmedigi icin bu konuda biraz cahil kaldim. Sadece bir aksam tesadufen buldugum bir bara gittim, tek basiniza da cekiniyorsunuz dogal olarak ama bardaki insanlar hemen toplandilar yanima. Bir bira ictim, 30 RMB. Her yerde oldugu gibi burada da benden baska yabanci yoktu. Eglenceli bir yerdi ama fazla kalmadim. O yuzden gece hayati hakkinda eminim Pekin, Sanghay daha eglencelidir. 

Gezilecek Yerler 

Bir cok yer ucretsiz, fotograf cekme izni de veriyorlar. Bir tek Xcihan Tapinagi ucretli, o da 20 RMB ama deger. Bu tapinagi gormeden donmemeniz lazim zaten, inanilmaz Budha heykelleri var. Bunun disinda Parklar cok var, yesili tuketmemisler, sehrin her tarafinda Parklar yapmislar ve isin ilginci koruyorlar ve geziyorlar. Gunun herhangi bir saatinde bile parklar dolu. En guzeli de fotograflar da var, birlikte yaptiklari danslari veya meditasyonlari. Parkin bir bolumunde 30 40 kisi bir muzik esliginde meditasyon yapiyor veya dans ediyor. Gezilecek yerler aşağıda sıraladım, albümlerden de görebilirsiniz.

Panda World, Xicihan Temple, San Feng Qi Xiang, West Lake Park, Hot Spring Park, Fuzhou Museum, Jontoog Koprusu, Wusi Square & Mao Heykeli, PC & Electronic Market, Stone Carving Mall, Powerlong Mall, Banyan Trees

Umarım keyifli bir gezi yazısı olmuştur. Bir nebze size Çin'i yaşatabildiysem ne mutlu bana.

Sevgilerimle,
Haluk
06.11.2011 16:03